√ Partea superioara a ramei nu trebuie sa depaseasca sprancenele, lasand impresia unei mirari permanente, prin efectul de sprancene duble. Rama trebuie sa fie cat mai aproape de sprancene, sau putin mai jos.
√ Extremitatile ramelor nu trebuie sa depaseasca cu mult marginile fetei.
√ Partea inferioara a ramei nu trebuie sa se sprijine pe obraji.
√ Rama ochelarilor trebuie corelata cu statura si cu structura ta osoasa.
√ Daca ai nasul lung si subtire, ii poti modifica proportia alegand o pereche de ochelari cu puntea joasa. In schimb, daca ai un nas mai scurt si mai gros, alege ochelari cu puntea foarte inalta care vor crea aparenta unui nas mai subtire si mai lung.
√ Daca ochii tai sunt departati ii poti apropia cu niste ochelari cu puntea masiva de culoare inchisa, in timp ce ochii prea apropiati ii poti distanta cu o punte usoara, transparenta.
√ Fata ovala. Considerata forma “perfecta” de fata, i se potrivesc cam toate formele de rame. Daca fata este un oval lung, se pot alege niste rame usor mai late decat fata, care ii vor echilibra lungimea.
√ Fata rotunda. De evitat ochelarii cu rama rotunda, care nu fac decat sa accentueze forma fetei. Scopul este de a ingusta si sa lungi fata si se pot folosi rame usoare, ovale sau dreptunghiulare delicate, cu puntea usoara si bratele inalte.
√ Fata in forma de inima. De evitat ramele groase, care vor face ca barbia sa para si mai ascutita, precum si pe cele cu partea superioara a ramei masiva, deoarece vor accentua si mai mult latimea fruntii. Avantajeaza o rama cu partea inferioara mai evidentiata si bratele joase, care contrabalanseaza zona barbiei.
√ Fata in forma de para. Ca forma geometrica acest tip de fata este un triunghi sprijinit pe baza, exact opusul fetei in forma de inima, care este un triunghi sprijinit pe varf. In acest caz sfatul contrar e potrivit. In consecinta, de evitat ramele masive in partea de jos si bratele joase, care ar atrage atentia asupra maxilarelor proeminente. Alegeti o rama lata in partea superioara pentru a lati fruntea si a contrabalansa maxilarul. O alegere buna sunt si ochelarii fara rama in partea inferioara.
√ Fata rectangulara. Trebuie sa se urmareasca scurtarea si largirea fetei. Se poate face acest lucru cu ajutorul bratelor late, a puntii joase, care sa acopere in intregime radacina nasului si a unor rame de culoare inchisa. Forma potrivita este cea dreptunghiulara mai mult lata decat inalta.
√ Fata patrata. De evitat cu orice pret ramele foarte patrate. De utilizat rame subtiri, ovale sau dreptunghiulare, cu brate inalte, care vor lungi fata si cu puntea usoara care o va ingusta usor.
√ Fata in forma de diamant. In acest caz scopul este ca rama sa largeasca atat fruntea cat si/sau barbia. Pentru a lati atat fruntea cat si barbia o rama in stil aviator este mai potrivita.
√ Pentru tenul inchis, masliniu se pot alege ramele de ochelari: negru, antracit, maro-inchis, metale inchise.Pentru tenul inchis, masliniu se pot alege ramele de ochelari: negru, antracit, maro-inchis, metale inchise.
√ Pentru tenul deschis si ochi albasti, verzi sau gri, ramele pot fi: metale usoare, gri-deschis sau fara rame.
√ Pentru tenul cald, auriu, parul roscat sau brun roscat si ochii caprui, verzi sau albastri se pot alege ramele: metale aurii, cupru, bej, maro-chihlimbar.
√ Pentru tenul rece, roz sau cenusiu, parul alb sau grizonat si ochii albastri, gri sau caprui, culoarea ramelor poate fi: negru, argintiu, albastru sau cafeniu.